Grzyby shiitake to "prawdziwek" wśród grzybów hodowlanych. Jego smak i aromat jest niepowtarzalny. Jest doskonały pod każdą postacią - smażony, duszony, gotowany. Świeży, suszony i liofilizowany.

Japończycy jedzą shiitake także  na surowo, kroją grzyb na cieniutkie plasterki i kładą na pieczywo posmarowane masłem, do tego sól i pieprz. Produkują także ciastka z shiitake i wino z shiitake.

WYPRÓBOWANE PRZEPISY:

~ Shiitake w śmietanie:

Składniki: 0,5 kg shiitake, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku, olej, śmietana, 1 łyżka mąki, zielona pietruszka, sól, pieprz, cukier, odrobinę soku z cytryny.

Przygotowanie: grzyby shiitake pokroić w paski ( odciąć twardą część ogonków), cebulę w talarki, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć do miękkości, (podlać odrobiną gorącej wody aby nie przywarły do patelni), dodać przyprawy. Na koniec rozmieszać mąkę w śmietanie i ostrożnie dodać do grzybów tak aby się nie zważyła. Podawać z zieloną pietruszką, pieczywem, ryżem lub kaszą ( pyszne z kaszą gryczaną)

~ Królewski sos z shiitake:

Składniki: 0,5 kg grzybów shiitake, olej lub oliwa z oliwek, 1/2 szklanki wody, czosnek, 2 łyżki pokrojonego imbiru, 1 por pokrojony w krążki, tymianek, majeranek, zielona pietruszka, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów, 1 łyżka nasion sezamu, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: Grzyby pokroić w plastry, podsmażyć na oleju, dodać por pokrojony w paski, czosnek, imbir, dodać wodę, dusić do miękkości , dodać przyprawy, orzechy i nasiona sezamu, na koniec rozmieszać mąkę w wodzie i  dodać do sosu, chwilę gotować, doprawić do smaku. Doskonały do mięs i ryb zwłaszcza łososia czy halibuta.

~ Shiitake a'la schabowy

Składniki : Kilka dużych kapeluszy shiitake, jajka, mąka, bułka tarta, sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia

Przygotowanie: Kapelusze ugotować w wodzie z dodatkiem vegety do miękkości, wyjąć z wody, obsuszyć, posypać przyprawami, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor.

~ Flaczki z shiitake

Składniki: mięsny wywar lub wywar z kostki bulionowej 2 litry, 70 dkg grzybów shiitake, 2-3 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule, mąka, olej, mleko,      sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, majeranek, cukier,              zielona pietruszka.

Przygotowanie: Do wywaru  dodać grzyby shiitake pokrojone w paseczki i  warzywa starte na tarce, gotować do miękkości. Oddzielnie przesmażyć na oleju na złoty kolor cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać mąkę.    Tak przygotowaną zasmażkę rozcieńczamy kilkoma łyżkami mąki i wlewamy do gotującego się wywaru. Podawać z zieloną pietruszką i pieczywem.

~ Shiitake z fasolą

Składniki: 1,2 kg grzybów shiitake, 3-4 cebule, 25 dkg fasoli, 30 dkg boczku wędzonego,sól, pieprz, ostra papryka, cukier, vegeta lub ziarenka smaku ,   zielona pietruszka, olej dosmażenia, koncentrat pomidorowy, 1 łyżka masła.

Przygotowanie: Namoczyć fasolę. Następnego dnia ugotować fasolę w lekko osolonej wodzie w której się moczyła. Boczek pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę pokroić w plasterki, usmażyć na patelni, na koniec dodać boczek. Fasolę odcedzić i dodać do grzybów, delikatnie wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, masło, przyprawy. Posypać pietruszką, podawać z pieczywem.

~Shiitake duszone z serem pleśniowym

Składniki: 0,5 kg grzybów shiitake, ser pleśniowy np. Lazur, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, olej do smażenia, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Grzyby pokroić w ćwiartki, przesmażyć na oleju do miękkości, następnie dodać śmietanę i ser pleśniowy, przykryć pokrywką, dusić do całkowitego stopienia sera. można posypać zieleniną.

~ Shiitake w sosie słodko-kwaśnym z makaronem

Składniki: 1 kg grzybów shiitake, makaron (wstążki, kokardki, muszelki), ser wędzony, 2 jajka, masło, szczypiorek lup koperek

Składniki sosu:cebula, 2-3 pomidory, papryka zielona, papryka czerwona, kilka ząbków czosnku, cukier, ocet, sól, pieprz, papryka ostra, cukier, koncentrat pomidorowy, olej.

Przygotowanie:Usmażyć na maśle grzyby shiitake. Ugotować makaron aldente, ugotować jajka na twardo, ser wędzony pokroić w paseczki.

Przygotowanie sosu: usmażyć na oleju cebulę, pokrojone w plasterki papryki oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory, zgnieść czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, dodać ok. 1 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości, dodać sól,pieprz, cukier,paprykę i ocet. Sos można zagęścić mąką.

Na ugotowany makaron nałożyć usmażone grzyby, posypać pokrojonym , ugotowanym jajkiem i zieleniną. Makaron otoczyć wieńcem sosu słodko-kwaśnego i posypać wędzonym serem.

~Pierogi z shitake

Składniki: 25 dkg shiitake, 1-2 cebule, czosnek,sól, pieprz, kawałek wędzonego boczku, 0,40 dkg mąki, 1 żółtko, ok. 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie: Z mąki, żółtka i wody zarobić ciasto, dodać szczyptę soli. Na patelni podsmażyć grzyby, cebulę, na koniec dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na kwadraty, nakładać farsz i dokładnie sklejać pierożki. Gotowe wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do wypłynięcia. Boczek drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu z drobno posiekaną cebulką. Pierogi podawać wraz z tłuszczem, skwarkami i cebulką.

~Shiitake smażone na maśle

Składniki: Grzyby shiitake, masło, sól, pieprz, odrobina cukru

Przygotowanie: grzyby pokroić w paski, następnie wrzucić na rozgrzane masło, przyprawić. Smażyć do miękkości. Pycha

~Bigos cygański


~Tarta z grzybami shiitake

Składniki: Ciasto: 25 dag mąki, pół kostki margaryny, 1 żółtko, 3 łyżki wody,sól
Nadzienie: 40 dag grzybów shiitake, 1 duża cebula,3 łyżki oleju, 3 dag masło, 3 dag mąki, szklanka śmietany, plasterek cytryny i łyżka soku z cytryny, 3 łyżki startego sera żółtego, sól, ½ łyżeczki cukru
Przygotowanie: Wymieszać mąkę z schłodzoną margaryną dodać żółtko, sól, wodę. Wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować w kształcie koła i wylepić nim tortownice, formując brzeg około 2 cm. Ciasto upiec, ale nie rumieniąc za mocno. Grzyby pokroić w paski, cebulę w półkrążki. Cebulę i grzyby podsmażyć na oleju 3-4 min. Stopić masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną. Dodać plasterek cytryny, sól oraz cukier do smaku. Zagotować, dodać sok z cytryny i grzyby z cebulką. Sos z grzybami wymieszać z surowym jajkiem.


~Piersi  z kurczaka z shiitake i śmietaną estragonową

Składniki: 4 piersi kurczaka, 20 dag grzybów shiitake , 1/4 kostki masła, 1/2 łyżeczki soli, 2 filiżanki ubitej śmietany, 2 łyżeczki suszonego estragonu

Przygotowanie: Oddzielić kapelusze. Na patelni roztopić połowę masła i usmażyć kapelusze grzybów (ok. 3 min.). Przyprawić solą, dodać śmietanę i estragon. Razem dusić na wolnym ogniu. Osobno pokroić w paski kurczaka i podsmażyć na pozostałym maśle. Włożyć kurczaka na półmisek i zalać sosem śmietanowym

~Shiitake z orzeszkami laskowymi

Składniki: 40 dag świeżych dużych grzybów shiitake pociętych w paski, 1/3 kostki masła, 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, filiżanka opieczonych orzechów laskowych, 30 dag sera Neufchatel (lub inny typu brie lub camamber), 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 4 łyżki wytrawnego sherry, 4 łyżeczki świeżej posiekanej pietruszki


Wykonanie: Na patelni roztopić masło. Na nim podsmażać ok. 5 min. grzyby wraz z czosnkiem. Dodać tymianek, pieprz i sól. Dodać drobno posiekana pietruszkę i orzechy laskowe. Dodać ser i mieszać aż do roztopienia. Dodać sherry i mieszając podgrzewać jeszcze chwileczkę. Podawać schłodzone.

~Rizotto z Shiitake i z porami

Składniki: 1 cebula, 1 por, łyżka masła lub oleju, 400g świeżych shi-take, szklanka ryżu, wywar z jarzyn, sól i pieprz do smaku.


Wykonanie: Cebulę i pora kroimy drobno, dusimy na maśle lub oleju i dodajemy pokrojone grzyby. Podsmażamy je przez chwilę a następnie zalewamy małą chochelką wywaru z jarzyn lub wody, dodajemy sól i pieprz i dusimy do miękkości. Osobno gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Następnie ugotowany ryż zmieszamy z grzybami. Przed podaniem rizotto można posypać tartym serem.