Instrukcja uprawy amatorskiej Grzybów Shiitake

Zakupioną kostkę Shiitake rozpakować ( usunąć folię ), przełożyć do dużego, przezroczystego worka foliowego lub dużej reklamówki i umieścić w pomieszczeniu gdzie jest światło dzienne ale nie na słońcu ( wystarczy półmrok ) w temp. 15 - 20 st. C

Dla zachowania dostępu powietrza i utrzymania odpowiedniej wilgotności górną część worka zostawić otwartą. Po ok. 10 dniach zbieramy sukcesywnie grzyby przez kilka dni. Po zakończeniu zbioru wyjmujemy kostkę z worka foliowego i suszymy przez 2-3 tygodnie. Po tym odpoczynku kostka gotowa jest do namoczenia. Moczymy 4 - 6 godzin ( do momentu jak przestaną wydzielać się pęcherzyki powietrza ). Kostka musi być całkowicie zanurzona w wodzie ( żeby nie wypływała obciążyć ją od góry ).

Po namoczeniu obsączamy , wstawiamy spowrotem do worka foliowego i czekamy ok. 10 dni za grzybami. Następnie zbieramy grzyby i powtarzamy czynności 3-4 razy,